Blogi: Uusi vuosi 2024

Niin se taas vuosi vaihtui. On aika suunnata katse sekä tekemisen energia Esko Systemsin käynnistyvään viidenteen toimintavuoteen, vuoteen 2024. Mistä käynnistynyt vuosi on tehty?

Kristallipalloa ei ole, hyvä strategia ja suunnitelma kyllä. Rullaavaa strategiaamme päivitimme vuosikellomme mukaisesti loppuvuodesta 2023. Välipäivinä oli aikaa pureksia tarkemmin tavoitteitamme, joihin keräsimme syötettä myös koko henkilöstöltämme.

Henkilöstötarpeisiin vastattu rekrytoinnein ja kilpailutuksin

Suomen tutkitusti parasta potilastietojärjestelmää tekee sitoutunut ja innostunut henkilöstö, joukko todellisia soteICT:n huippuammattilaisia. Olemme vuosien aikana kasvaneet reilun 20 asiantuntijan organisaatiosta noin 100 asiantuntijan poppooksi. Oman henkilöstön ohella kanssamme työskentelee joukko asiantuntijakonsultteja ja kumppaneita, joiden kanssa yhteistyö on saumatonta ja toimivaa. Kovin paljon emme ehkä lähiaikoina henkilölukumäärällä mitattuna kasva, vaikka muutamaa uutta roolia – mm. data-arkkitehtia – haemmekin. Olemme varautuneet erityisesti käyttöönottoprojektien kasvuun kilpailuttamalla syksyllä 2023 pooliimme projektipäälliköitä ja it-arkkitehteja tarjoavat yritykset.

Tuotekehitys tuottaa uutta ja tukee kumppaniratkaisujen integraatioita

Terveydenhuollon Eskon tuotekehitys on jatkuva prosessi, erikoissairaanhoidon toiminnallisuuksien ohella viimeistelemme kokonaan uudet perusterveydenhuollon toiminnallisuudet. Nykyinen potilashallinto korvautuu Esko-tuoteperheen omalla potilashallinnolla tulevien kuukausien ja vuosien aikana. Sen lisäksi, että teemme omaa tuotekehitystä, edellyttävät myös asiakas- ja potilastietojärjestelmäkokonaisuuden kumppaniratkaisuiden integraatiot tuotekehitystä. Suurimmat käynnissä olevat integraatioprojektit liittyvät kilpailutetun laskutusjärjestelmän, kansalaisen sähköisen ajanvarauksen ja kotihoidon toiminnanohjauksen käyttöönottoihin.

Entisestään laajentuva Esko-kokonaisuus ulottuu myös tukipalveluihimme, sillä omien tuotteiden lisäksi hallittavana on laaja tuotekokonaisuus.

Kustannustehokkuus ja läpinäkyvyys toiminnan keskiössä

Omistaja-asiakkaamme ovat toimineet nyt vuoden hyvinvointialueina ja lähtevät vuoteen 2024 kovissa talouspaineissa, mikä luonnollisesti tuo haasteita arkipäivän tekemiseen. Esko Systemsille on tärkeää toimia mahdollisimman kustannustehokkaasti ja läpinäkyvästi, jotta omistajamme varmasti saavat vastinetta rahoilleen. Matala organisaatio ja läheisessä yhteistyössä käyttäjien kanssa tehtävä kehitystyö mahdollistavat omalta osaltaan sen, että teemme varmasti oikeita asioita. Tavoitteemme on olla jatkossakin Suomen tutkitusti parhaan potilastietojärjestelmän toimittaja. Tämä edellyttää järjestelmältä jatkuvasti lisää teknistä toimivuutta, vakautta ja nopeutta, mikä turvataan edelleen kehittyvillä arkkitehtuuriratkaisuilla.

Uusia avauksia ja mahdollisuuksia

Mitä sote-toimialalle ja meille IT-toimittajana tuo tekoäly? Entä omalääkärimalli? Tai Sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnalliset tavoitteet, jotka vahvistavat sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallista ohjausta? Joitakin ajan henkeen liittyviä avauksia mainitakseni.

Ketteränä toimijana meillä Esko Systemsillä on vähintäänkin hyvät mahdollisuudet olla edellä mainituissakin muutoksissa soutamassa asiakkaidemme kanssa samassa veneessä. Tekoäly on oikein käytettynä hyvä renki, ei isäntä. Yhtiön tekoälystrategia tulee päivittää viimeistään nyt, jotta voimme tietoturvallisesti hyödyntää sitä toiminnassamme sekä ratkaisuissamme. Omalääkärimallia voimme tukea toimivin työvälinein, esimerkiksi tuoda hoitotyön ja sosiaalipalveluiden ammattilaisille tarvittavat tiedot nopeasti näkyville ja hyödynnettäväksi hoito- ja palvelutilanteissa. Valtakunnallisen ohjauksen osalta seuraamme herkällä korvalla, missä maa sote-palveluiden ohjauksen osalta makaa; mitä on tulossa, ja osaltamme vaikuttaa asioihin asiantuntijaryhmissä.

Meidät tapaat vuoden aikana ainakin tammikuussa Helsingin Lääkäripäivillä, toukokuussa Tampereella ATK-päivillä ja syyskuussa Oulussa järjestettävillä Esko-päivillä. Kuulumisiamme voit seurata blogistamme sekä LinkedInistä. Laitahan meidät seurantaan, jos et ole sitä jo tehnyt. Ja meihin saa olla yhteydessä, jos kaipaat Eskosta lisätietoa.

Menestystä Vuodelle 2024! ♥

Kaisa-Liisa Harjapää
toimitusjohtaja
Esko Systems Oy