Blogi: Palautumisen merkityksestä

Joulu lähestyy ja moni meistä yrittää saada taaskin maailman valmiiksi ennen joulunpyhiä. Odotatko sinäkin lomaa, että olisi aikaa ladata niitä kuuluisia akkuja? Asiantuntijatyössä työnimu voi olla niin voimakas, että saatat elää huomaamattasi lomasta lomaan, toteuttaa itseäsi työsi kautta ja itsestäsi huolehtiminen jää vähemmälle kaiken kiireen ja suorittamisen keskellä.

Ehdotankin, että pysähdyt hetkeksi miettimään kulunutta vuotta. Juhli vähintäänkin mielessäsi saavutuksiasi ylpeydellä! Kiitä kollegoitasi heidän saavutuksistaan. Vuoteesi sisältyi toisaalta melko varmasti myös haasteita. Sen sijaan, että harmittelisit menneitä, kiitä kohtaamiasi haasteita siitä, että ne vierailivat juuri sinun elämässäsi ja siitä opista, minkä niiltä sait.

Kun katsot mennyttä vuotta taaksepäin, saatat huomata, että haluat taas muistuttaa itseäsi selkeiden rajojen asettamisesta työn ja henkilökohtaisen elämäsi välille. On tärkeää, että palautumista tapahtuisi jokaisen normaalissa arjessa, eikä sitä varten tarvitse odottaa lomaa. Sisällytä päivittäiseen rutiiniisi tietoista läsnäoloa ja rentoutumistekniikoita. Mindfulness- tai muut palautumisharjoitukset auttavat tutkitusti lievittämään stressiä sekä lisäävät tuottavuutta ja luovuutta. Anna itsellesi joululahjaksi aikaa kokeilla muutamia lyhyitä palautumisharjoituksia, ja ota niistä mieluisin mukaan ensi vuoden arkeesi. Ohjattuja harjoituksia löytyy lähes määrättömästi googlettamalla. Yksi oiva nettisivusto aiheesta on oivamieli.fi.

Mieleeni tulee myös kysyä sinulta, oletko lomalla oikeasti lomalla? Vai kurkkaatko kuitenkin vain ihan vähän sähköpostiin, joka on niin näppärästi saatavilla kännykässäsi. Arvaatkin jo, mitä palautumisellesi tapahtuu, kun ajatuksesi ”vain ihan vähän” palaavat työasioihin ja vaikuttavat stressitasoasi hetkellisesti. Sinunhan piti ladata niitä akkuja?

Vapaapäivinä ja lomalla on aika ihanaa, kun ei tarvitse herätä kellon mukaan. Hyvän unen merkitystä ei turhaan korosteta. Palauttava uni liittyy moniin terveyshyötyihin, kuten parempaan kognitiiviseen toimintaan, emotionaaliseen hyvinvointiin ja yleiseen fyysiseen terveyteen. Varothan kuitenkin, ettet ala suorittaa hyvää unta. Hyvinvointiteknologia on kovin muodikasta ja oikein käytettynä hyödyllistä. Pohdi, voisivatko myös hyvinvointikellot ja -sormukset olla lomasi aikana ihan vain lomalla.

Virkistäydy lomalla ja vietä laatuaikaa läheistesi kanssa ja muista myös niitä, jotka ovat yksin. Loman lähestyessä pyri tietoisesti asettamaan hyvinvointisi ja palautumisesi etusijalle. Muista, että palautuminen on tärkeää niin henkilökohtaisen elämäsi kuin ammatillisen suorituskykysi näkökulmasta pitkällä aikavälillä.

Toivotan sinulle rentouttavaa ja palauttavaa lomakautta! Maailma odottaa sinua vielä ensi vuonnakin.


Teija Mutanen
henkilöstöpäällikkö
Esko Systems Oy

 

 

(Artikkelin pääkuva: Unsplash-kuvapankki)