Blogi: Tuotekehityksen kuulumiset: Jännän äärellä
Minulta on monesti kysytty, miksi perusterveydenhuollon (PTH) toiminnallisuuden tekeminen potilastietojärjestelmään on niin iso juttu, että se on vienyt useamman vuoden Esko Systemsiltä? Nopea vastaukseni on: PTH-ominaisuuksien tekeminen ei olekaan se suurin tehtävä, vaan Eskon oman potilashallinnon toteuttaminen ja sen integroiminen Eskon nykyisiin moduuleihin sekä lukemattomiin ulkoisiin järjestelmiin.
Eskon tuotekehityksessä on nyt menossa mielenkiintoinen vaihe, sillä olemme katkaisemassa napanuoraa Oberon-potilashallintoon ja ottamassa käyttöön Eskon oman potilashallinnon. Tämä tarkoittaa, etteivät Eskon kliiniset sovellukset jatkossa tiedä, onko potilaan ajanvaraus tehty Eskon omalla potilashallinnolla vai Oberonilla. Käytännössä se tarkoittaa, että samassa ympäristössä voi olla käytössä samaan aikaan Oberon-potilashallinto erikoissairaanhoidossa ja Eskon oma potilashallinto perusterveydenhuollossa – asiakkaiden kliiniset tiedot ovat toki yhteisiä. Voimme näin vaiheittain ottaa oman potilashallintomme käyttöön pienemmissä yksiköissä ja vasta myöhemmin korvata Oberon-järjestelmän erikoissairaanhoidossa.
Tavoitteena on toteuttaa Oberonin korvaaminen siten, ettei siitä aiheudu käyttökatkoa erikoissairaanhoidon loppukäyttäjille, vaan tietystä ajanhetkestä eteenpäin käyttäjät alkavat käyttää Eskon asiakkaan perustietoja, ajanvarausta, jonotusta ja yksikön tilannekuvaa (osaston hallintaa). Tällä ”big bang” -käyttöönoton välttämisellä tulemme säästämään ison kasan hyvinvointialueiden rahaa ja loppukäyttäjien hermoja. Tämä on jälleen yksi hyvä esimerkki siitä, miten modulaarinen arkkitehtuuri tuo joustavuutta ja kustannustehokkuutta toimintaan. Työ on edennyt yllättävänkin hyvin työn kokoluokkaan ja vaativuuteen nähden, eikä mitään isompia yllätyksiä ole ainakaan vielä tullut vastaan. Ennen kesälomia saamme tämän kokonaisuuden valmiiksi.
Terveydenhuollon Esko-kokonaisuuteen integroidaan kolmannen osapuolen laskutusjärjestelmä, lääkärinpalkkioiden maksatusjärjestelmä, Hilmo-hoitoilmoitukset ja hoidon saatavuuden raportointi. Kokonaisuuteen rakennetaan kyvykkyys saada tiedot käyttöön raportoinnissa ja analytiikassa hyvälaatuisina ja fiksusti mallinnettuna. Samalla uudistetaan potilashallinnon rajapinnat markkinoiden moderneimpiin FHIR-rajapintoihin; pelkkä oma potilashallinto ei siis riitä, lisäksi pitää huolehtia siitä, että integraatiot ympäröiviin järjestelmiin toimivat.
Perusterveydenhuollon osalta näiden toiminnallisuuksien osalta viimeiset moduulit (Kasvun ja kehityksen seuranta, Raskauden seuranta) ovat viimeistely- ja tuotteistusvaiheessa, ja osa PTH-kokonaisuudessa tehdyistä ratkaisuista on ollut jo useampia kuukausia tuotannossa erikoissairaanhoidossa. Uusien moduulien lisäksi olemassa oleviin moduuleihin on tehty lukuisia parannuksia, jotka helpottavat perusterveydenhuollossa työskentelevien kliinikoiden arkea monipuolisessa ja hektisessä asiakastyössä.
Markku Hurskainen
johtaja, tuotekehitys
Esko Systems Oy